Glastonbury 2010 sau ce înseamnă un festival adevărat

E un vis de-al meu dintotdeauna sa ajung la un mare festival de muzica din afara. Simt o atractie incredibila fata de evenimentele muzicale de o asemenea amploare. E atmosfera, e muzica, sunt oamenii cu care mergi acolo si mai ales cei pe care ajungi sa ii cunosti. E aventura, e poveste, e istorie muzicala. 🙂 Desigur, si la noi au inceput sa se mai miste lucrurile in ultimii ani dar inca nu am ajuns la nivelul in care putem spune ca avem ceva care sa se apropie macar un pic de nebunia unui Wercheter, Rock’am’Ring sau Glastonbury. Salut initiativa organizatorilor romani si sper sa ramana perseverenti pentru ca in fond, pentru a face evenimente de acel nivel ai in primul rand nevoie de istoric. Un brand se construieste in timp. Bine si de bani, ingredientul primordial in aducerea artistilor care conteaza pe scena…B’est Fest-ul a ridicat stacheta destul de sus anul trecut (Moby, Santana, Franz Ferdinand, The Killers pe aceeasi scena nu e putin lucru) si am fost foarte dezamagita de anularea sa din acest an. Sper ca cei de la Emagic! sa gaseasca resurse in 2011 si sa nu se piarda continuitatea festivalului bucurestean.

Glastonbury este oficial cel mai mare festival de muzica si arte conexe desfasurat in aer liber din lume. Anul acesta se implinesc 40 de ani de la prima editie, organizata in 1970. In cei 40 de ani de existenta festivalul s-a bucurat de o crestere fantastica, ajungand de la doar 1500 de participanti in anii ’70 la fabuloasa cifra de 177 500 inregistrata anul acesta. Festivalul este organizat la Worthy Farm, o ferma situata in apropierea orasului Glastonbury din sud-vestul Marii Britanii. Biletele pentru editia din acest an s-au vandut on-line in doar 12 ore (da, toate cele 177 500!!). Multe dintre concertele de la Glastonbury au ramas in istorie…Oasis si Massive Attack in 1995, Radiohead in 1997, Blur si Robbie Williams in 1998, Coldplay in 2002, Muse in 2004, Kings of Leon, Jay Z si The Verve in 2008…festivalul a ajuns un adevarat fenomen si a fi prezent acolo la sfarsitul lunii iunie este visul oricarui impatimit al muzicii live.

Anul acesta, festivalul a avut loc intre 23 si 27 iunie iar headlineri au fost Gorillaz (care i-au inlocuit pe cei de la U2 din cauza accidentarii lui Bono), Muse si Stevie Wonder. Au cantat si Florence and the Machine, Snoop Dog, Shakira, Pet Shop Boys, MGMT, Kate Nash, Hot Chip, Faithless, We are scientists, Mumford and Sons  si multi, multi altii. La naiba, ce aveau ei pe o scena secundara, mai putin decat secundara chiar, intr-un cort din coltul colturilor, ar insemna pe scenele de la noi un line-up de 5 stele. Wish I was  there last night…Muse au cantat alaturi de The Edge, chitaristul U2, faimoasa “Where the streets have no name…”. Dar lasa, intr-o zi cu soare ajung eu si la Glastonbury! 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s