Tur de Balcani pe post de vacanță de vară

Azi dimineață mi-am adus aminte că am una bucata blog care ar fi perfect pentru aşternut impresii post-vacanță. Tehehehe, so here goes. 🙂

Intr-o vară ca niciuna, ne-am gândit şi răzgândit de vreo 3 ori: hai în Grecia să zăcem la soare, ba nu, hai în Albania şi Macedonia că şi ei au mare şi acolo trebuie să fie mai puțină lume, ba nu, ba nu! Hai în mini turneu de Balcani: începem cu Belgrad, continuăm cu Sarajevo şi punem punct pe o plajă cu stanci din Croația. Si a fost lucky number 3.

belgrad

Am inceput cu Serbia şi defileul Dunării care avea o nuanță de azuriu de zici ca era mare grecească, nu ditai fluviul. După câteva sute de km iată-ne în Belgrad. Locuri de petrecut hip prin tot felul de cotloane ascunse. Oameni deschişi la minte şi veseli. Belgrad Beer Fest cu Dubioza Kolectiv pe scenă. 100.000 de sârbi beți care sar în acelaşi timp şi care fac o super atmosferă (ridica şi praful dar cine îl mai ia în seamă?). Dunărea care şerpuieste molcom prin oraş şi din care se pescuieşte un peşte tocmai bun de aruncat în oala cu ciorbă. Si cireaşa de pe tort: apusul de la ultimul etaj al unei imense tipografii dezafectate unde era amenajată o terasă asemănătoare cu defuncta Motoare. Oamenii aştia au şi autostrada care trece prin oraş, what the…?! Si am mentionat berea buna? Si restaurantul/cafeneaua cu smochinul din curte?

Sarajevo

Partea a doua. Din Belgrad spre Sarajevo gonind noaptea printre munții bosniaci cu Balada Românului de la Subcarpați urlând din boxe. Appropriate, no? După mult prea multe curbe nesemnalizate corespunzător, iată-ne în fostul Serai. Otomanilor le-a cam plăcut aici şi nu au plecat cu adevărat niciodată: moschei, ceai, cafea la ibric (bosniacă, they say) şi un bazar cu stradute înguste şi întortocheate. Am poposit şi la faimosul festival de film, ce noroc sa fie fix acum. Neaşteptat, ni s-a deschis o curte imensă pe dupa nişte blocuri cu iz comunist unde stăteau cuminți cam 2000 de oameni care de care mai simpatici (şi tipe super stylish yeah!). Circles, bun film, m-a super emoționat. Sarajevo, mai venim şi altă dată. Ah şi nu am lăudat burek-ul încă! Doamne, Allah sau în ce mai cred ei acolo, a fost delicios!!! 🙂

Croatia

Part 3 în Croația. Am gasit paradisul într-un sătuc cu 167 de locuitori, cu balcoane care se apleaca asupra marii si vegetatia aia frumos mirositoare care te face sa vrei sa o iei cu tine mereu. Linişte versus haos turistic în Dubrovnik, un pas cumva greşit atunci când eşti flămând. Dar frumos domne, frumos! Incă o bălăceală în azuriu şi hai spre casă. De data aceasta printr-un lung şir de tunele săpate pe sub munții Bosniei. Cum se numea oraşul ăla subteran din Lord of the Rings? Nu de alta dar aşa mă simțeam, mă tot uitam după pitici şi hobiți, nu cumva să îmi sară unul în fața maşinii. Punct semifinal: Kragujevac, un fel de Piteşti sârbesc unde urla din boxe pe stradă George Michael cu al său: “Freeeeeeeeeeedom!”

Balkans, I love u!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s